Nieke Houben

Ing. L.M.H. Houben

Laboratoriumassistent klinische genetica

Aandachtsgebieden

Reproductieve genetica, niet-invasieve prenatale test (NIPT)

Contact

Maastricht UMC+
Klinische Genetica
Postbus 5800
6202 AZ Maastricht
T: 043 3871272 / 3871273
E: nieke.houben@mumc.nl

Over

Na mijn opleiding medische microbiologie ben ik in 1986 gestart als analist bij de afdeling Klinische Genetica van het Maastricht UMC+. In het begin heb ik mij vooral bezig gehouden met de chromosomale bepalingen voor zowel postnatale als prenatale cytogenetische onderzoeken.

Gaandeweg heb ik de moleculaire MLPA-techniek (gerichte deleties/duplicaties in het genoom aantonen) en de moleculaire QF-PCR-techniek (chromosomale afwijkingen, zoals bijvoorbeeld het downsyndroom aantonen) opgezet en geïmplementeerd. Verder ben ik betrokken geweest bij enkele projecten (onder andere 22q112-syndroom, Prader-Willi syndroom, niet-invasieve foetale geslachtsbepaling). In 2013 zijn we gestart met de NIPT TRIDENT-2 studie, waar ik tot op heden intensief in participeer. 

Ik coördineer en optimaliseer de labflow voor de prenatale en postnatale cytogenetische onderzoeken. Sinds 2018 ben ik voornamelijk bezig als coördinator en landelijk contactpersoon voor het NIPT-laboratorium Maastricht. Tevens neem ik deel aan meerdere NIPT gerelateerde projecten, met als doel het uitbreiden van toepassingen van deze niet-invasieve diagnostiek tijdens de zwangerschap, zoals het detecteren van virusinfecties, zwangerschapscomplicaties en kanker. 

Sluit de enquête