Farmacogenetica

mu-Opioid receptor (OPRM1)

Roken en alcoholgebruik zijn wereldwijd de twee meest voorkomende verslavingen. Alcohol zorgt voor het vrijkomen van endogene opioïden die onder andere via de mu opioid receptor (OPRM1) het opioid signaleringssysteem activeren. Dit zorgt voor het goede gevoel tijdens het drinken van alcohol. Naltrexon (medicatie tegen alcoholverslaving) grijpt aan op de mu opioid receptor en wordt beschouwd als een van de meest effectieve medicijnen voor de behandeling van alcoholverslaving (1). In Nederland gebruiken ongeveer 4.500 personen Naltrexon.

Een genetische variant in het OPRM1 (118A>G) is geassocieerd met de werkzaamheid van Naltrexon-medicatie. De OPRM1-variant komt vaak voor in de Europese populatie (15-30%). De kans op terugval na behandeling met Naltrexon is lager in personen die de G-variant dragen (deze daalt van 42,6% in personen zonder de variant naar 25,4% in personen met variant) (2).

Referenties

  1. Roozen HG, de Waart R, van der Windt DA, van den Brink W, de Jong CA, Kerkhof AJ. A systematic review of the effectiveness of naltrexone in the maintenance treatment of opioid and alcohol dependence. Eur Neuropsychopharmacol. 2006;16:311-23.
  2. Chamorro AJ, Marcos M, Mirón-Canelo JA, Pastor I, González-Sarmiento R, Laso FJ. Association of µ-opioid receptor (OPRM1) gene polymorphism with response to naltrexone in alcohol dependence: a systematic review and meta-analysis. Addict Biol. 2012;17:505-12.