Ik ben patiënt

Hoeveel kost het?

Hoeveel kost mij een bezoek aan de poli Klinische Genetica? 

Gezondheidszorg en dus ook erfelijkheidsonderzoek kost per definitie geld. Zelfs als er sprake is van slechts één gesprek. De meeste zorgverzekeringen vergoeden vanuit het basispakket de kosten van erfelijkheidsadvies, DNA-onderzoek, controles en screening. Houd er rekening mee dat uw eigen risico - en eventueel ook uw vrijwillig eigen risico - in zijn geheel wordt aangesproken.

Ik heb mijn eigen risico dit jaar al verbruikt. Een afspraak bij Klinische Genetica gaat mij geen extra geld kosten. Klopt dat?

Daar kunt u niet van uitgaan. Het kan namelijk gebeuren dat aanvullend DNA-onderzoek nodig is. DNA-onderzoek is ingewikkeld en kost veel tijd. Het is goed mogelijk dat de uitslag van het DNA-onderzoek pas vele maanden na uw polibezoek bekend is. Als u de uitslag in het nieuwe verzekeringsjaar krijgt, verbruikt u opnieuw uw eigen risico.

Ik heb een familiebrief gekregen en ik wil het advies om mij te laten doorverwijzen graag opvolgen. Moet ik zelf de kosten van het erfelijkheidsonderzoek betalen? 

Ja, dit is het geval. Er wordt voor u een nieuw onderzoek gestart waarvan de kosten op uw eigen zorgverzekering worden verhaald en niet op die van uw familielid. Uw eigen risico en eventueel uw vrijwillig eigen risico wordt in zijn geheel aangesproken. Ook indien het maar bij één gesprek blijft.

Ik woon in het buitenland. Met welke kosten moet ik rekening houden?

De tarieven in Nederland zijn hoger dan bijvoorbeeld in België. Houd er rekening mee dat de zorgverzekering mogelijk alleen de kosten vergoedt die gelden in het land waar u woont en bent verzekerd. Dat kan betekenen dat u een groot deel van de kosten zelf zult moeten betalen.

Wie bepaalt de prijs? 

De Nederlandse Zorgautoriteit bepaalt voor ongeveer dertig procent van de behandelingen in de zorg de prijs. Voor de overige zeventig procent bestaat geen vaste prijs. De ziekenhuizen en de zorgverzekeraars maken elk jaar opnieuw prijsafspraken met elkaar. 

Waarom is erfelijkheidsonderzoek zo duur? 

Erfelijkheidsonderzoek is complex. Het is vaak meer dan slechts één gesprek op de poli. De klinisch geneticus doet stamboomonderzoek, vraagt met uw goedkeuring medische gegevens op en in het laboratorium wordt DNA-onderzoek verricht. Verschillende specialisten zijn voor u aan het werk, ook al is dat op het eerste oog niet zichtbaar.

Meer weten?

Gedetailleerde informatie over de kosten in de zorg vindt u op de website van het Maastricht UMC+. Als u vragen over uw rekening heeft, neem dan contact op met de financiële administratie van het MUMC+ (T: 043 3871515).