Een erfelijke huidaandoening in de familie

Spreekuur Genodermatologie

Het kan zijn dat u zelf uw huidaandoening binnen uw eigen familie herkent. Of dat uw behandelend arts overerving vermoedt en u verwijst naar het spreekuur Genodermatologie of het spreekuur Genodermatosen. De uitnodiging ontvangt u per post of via e-mail.

Het spreekuur Genodermatologie is een multidisciplinair spreekuur op de Polikliniek Klinische Genetica. Dat wil zeggen dat tijdens dit spreekuur een dermatoloog en een klinisch geneticus aanwezig zijn. Dit spreekuur is bedoeld om:

  • een diagnose te stellen aan de hand van lichamelijk onderzoek of DNA-onderzoek;
  • te bekijken hoe de erfelijke huidaandoening overerft;
  • eventuele gevolgen voor uw familieleden te bespreken;
  • uw behandeling te bespreken.
Spreekuur Genodermatosen

De meeste genodermatosen zijn als aandoening zelf erg zeldzaam. Dat wil zeggen dat het bij minder dan één per tweeduizend personen in Nederland voorkomt. Maar omdat er zoveel verschillende aandoeningen bestaan, is de kans dat iemand met een erfelijke huidaandoening te maken krijgt, toch niet zo klein als men zou denken. De aandoeningen kunnen erfelijk zijn (overdraagbaar binnen een familie) of bij een persoon nieuw ontstaan.

Het spreekuur Genodermatosen is een monodisciplinair spreekuur op de Polikliniek Dermatologie. Dat wil zeggen dat tijdens dit spreekuur alleen een dermatoloog aanwezig is. U wordt uitgenodigd voor dit spreekuur, wanneer er al een diagnose is gesteld. De dermatoloog bespreekt met u uw behandeling. Het kan ook zijn dat de dermatoloog u ziet, wanneer u alleen aan nagels, haren, huid of tanden afwijkingen heeft.

Sluit de enquête