Erfelijkheidsonderzoek

Erfelijke huidaandoeningen

dermatologisch onderzoekWat zijn genodermatosen?

Genodermatosen is een verzamelnaam die wordt gebruikt voor een specifieke groep (erfelijke) aandoeningen van de huid, tanden, nagels of haren. Dit type huidaandoeningen wordt veroorzaakt door fouten (afwijkingen) in het erfelijk materiaal. Ze worden vrijwel niet beïnvloed door omgevingsfactoren (bijvoorbeeld zonlicht) zoals bij veel andere huidaandoeningen wel het geval is.

Het expertisecentrum Genodermatosen van het Maastricht UMC+ doet diagnostiek naar alle vormen van erfelijke huidziekten. Ook patiënten met het Birt-Hogg-Dubé syndroom, vormen van ichthyosis, palmoplantaire keratodermie (PPK), lymfoedeem en basaalcelnaevussyndroom (Gorlin-Goltz syndroom) zijn welkom op ons spreekuur.

Hoe vaak komt het voor en wie kan het krijgen?

De meeste genodermatosen zijn als aandoening zelf erg zeldzaam. Dat wil zeggen dat het bij minder dan 1 per 2000 personen in Nederland voorkomt. Maar omdat er zoveel verschillende aandoeningen voorkomen, is de kans dat iemand met een erfelijke huidaandoening te maken krijgt, toch niet zo klein als men zou denken. De aandoeningen kunnen erfelijk zijn (overdraagbaar binnen een familie) of bij een persoon nieuw ontstaan.