KNAW Early Career Award voor Masoud Zamani Esteki

Jaarlijks reikt KNAW aan een aantal jonge onderzoekers uit alle domeinen van de wetenschap een KNAW Early Career Award uit. De researchers staan aan het begin van hun carrière en hebben vernieuwende, originele ideeën binnen hun vakgebied. Elke laureaat ontvangt een bedrag van 15.000 euro en een kunstwerk. Dr. Masoud Zamani Esteki, universitair hoofddocent bij Klinische Genetica Maastricht UMC+ is een van de laureaten die op 14 februari 2023 de prijs in ontvangst mocht nemen.
KNAW early career award kunstwerk

Het werk van Zamani Esteki en zijn onderzoeksgroep richt zich op de verbetering van de reproductieve gezondheid en bevindt zich op het snijvlak van moleculaire en medische genetica, bio-informatica en kunstmatige intelligentie. Hij ontwikkelt methoden om beter te begrijpen waarom we genetisch normaal geboren worden, ondanks dat we mogelijk genetisch abnormale cellen bezitten tijdens onze embryonale ontwikkeling.

Deze methoden kunnen onder meer worden gebruikt ter verbetering van de preïmplantatie genetische test (afgekort PGT). PGT, in de volksmond embryoselectie genoemd, wordt toegepast als een of beide ouders zelf een ernstige aandoening hebben of drager van het gen zijn dat de aandoening veroorzaakt, en deze niet willen doorgeven aan hun toekomstige kind. De methoden zijn ook relevant voor niet-invasieve prenatale tests op chromosoomafwijkingen. Een test op het bloed van de zwangere. 

Meer weten?

  • Bekijk het profiel van Masoud Zamani Esteki
  • Meer lezen over PGT op de website van PGT Nederland
  • Bekijk de video (Youtube) 'Genetics in Early Human Development - Science Stories 1' van Maastricht University
Sluit de enquête