Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Nieuws

Farmacogenetica voor een betere en veiligere behandeling met medicijnen

Medicijnen werken niet bij iedereen hetzelfde. Bij de ene patiënt slaat een geneesmiddel meteen goed aan, terwijl bij de andere patiënt het effect uitblijft. Daarnaast wijst onderzoek uit dat vijf tot zeven procent van alle ziekenhuisopnames gerelateerd is aan het optreden van (levensbedreigende) bijwerkingen. Met een farmacogenetische test weet u snel of het type medicijn of de dosering past bij het DNA van uw patiënt.

Trial-and-error

Herkent u dit? Uw patiënt reageert niet goed op de voorgeschreven medicatie. Hij heeft veel last van bijwerkingen en is daardoor therapieontrouw. In het gunstigste geval klopt hij bij u aan of komt het ter sprake bij een vervolgconsult. U past de dosis aan of schrijft een ander medicament voor. Dit scenario kan zich herhalen tot frustratie van u en uw patiënt.

Door de dosis aan te passen of naar een ander middel te grijpen behandelt u de patiënt in feite al op basis van zijn DNA. Alleen duurt het op deze manier vaak erg lang voordat men de optimale behandeling vindt. Als deze al gevonden wordt.

Om een voorbeeld te geven. Een groot deel van psychiatrische geneesmiddelen wordt in het lichaam door dezelfde enzymen verwerkt. Als een farmacogenetische test uitwijst dat de patiënt een genetische variant heeft in een specifiek enzym, kunt u de behandeling direct optimaliseren en hoeft de patiënt niet middel na middel (verwerkt door hetzelfde enzym) uit te proberen.

Geneesmiddel op maat

Verschillen in reactie op medicatie hebben meerdere onderliggende oorzaken. Bekende oorzaken zijn omgevingsfactoren, maar het is ook voor een belangrijk deel aangeboren. Een klein aantal genen is betrokken bij de omzetting van veel medicijnen. Farmacogenetica richt zich op het in kaart brengen van variatie in genen die een rol spelen in de omzetting van medicijnen.

Als u farmacogenetica inzet vóór aanvang van of vroeg in de therapie krijgt u een goede voorspelling van de therapierespons. Met onze uitgebreide test worden de bekende genetische varianten, die van belang zijn voor de verwerking van medicatie in het lichaam, in één keer bekeken. De uitslag van de test ontvangt u schriftelijk van ons. Op basis daarvan kunt u uw therapie afstemmen.

De farmacogeneticapas komt eraan

In de loop van 2021 kunt u op het aanvraagformulier farmacogenetica ook aangeven of u een farmacogeneticapas voor uw patiënt wilt aanvragen. Dit is een pasje in creditcardformaat met daarop informatie over de aan- en afwezigheid van de geteste varianten. De patiënt kan deze informatie delen met andere zorgverleners en de apotheek. Eventuele toekomstige medicatie kan worden aangepast op basis van het farmacogenetische profiel.

farmacogeneticapas voor- en achterkant
Voorbeeld (voor- en achterkant)        

Test aanvragen

Bekijk ons aanbod individuele genen en geteste varianten per gen

Intercollegiaal contact 

Dit artikel is geschreven door dr. Bianca van den Bosch, prof. dr. O. Bekers en dr. M. Coenen.
Klinische Genetica Maastricht UMC+ werkt op het gebied van farmacogenetica nauw samen met het Centraal Diagnostisch Laboratorium Maastricht UMC+ en met Genetica Radboudumc Nijmegen. 

Sluit de enquête