Dekkerbeurs voor Job Verdonschot

Voor de 36e keer kent de Hartstichting Dekkerbeurzen toe aan getalenteerde onderzoekers. Het is een persoonsgebonden beurs van € 250.000 tot € 300.000 waarmee de onderzoeker zich verder kan ontwikkelen en een zelfstandige (cardiovasculaire) onderzoekslijn kan opzetten of uitbouwen. Job Verdonschot is een van de laureaten in de categorie artsen in opleiding.

Niet iedereen komt zo maar in aanmerking voor deze beurs. Zowel de kwaliteit van de onderzoeker als de kwaliteit van het onderzoek wegen mee bij de selectie.

Op 15 februari jl. was het zover. Verdonschot mag samen met 14 andere laureaten zijn Dekkerbeurs in ontvangst nemen op het kantoor van de Hartstichting in Den Haag. Dieuwertje Blok presenteert de middag, patiënten en nabestaanden overhandigen de laureaten hun certificaat. 

Onderzoek

Het onderzoeksproject van Verdonschot, 'It’s all in the family (EARLY-DCM)', richt zich op het combineren van:
1.    nieuwe echotechnieken
2.    artificial intelligence-analyse van ECG's
3.    de polygenic risk score om de hartspierziekte dilaterende cardiomyopathie (DCM) eerder te herkennen bij familieleden maar ook om beter het risico in te schatten welke familieleden het grootste risico lopen om DCM te ontwikkelen.

Daarnaast is het bedoeld om in te schatten welke asymptomatische mutatiedragers daadwerkelijk DCM zullen ontwikkelen. Het doel is om deze risicoscore te integreren en toe te passen op een gespecialiseerde poli (genetica/cardiologie) voor asymptomatische familieleden en mutatiedragers. 

Het project is begin dit jaar gestart en heeft een looptijd van drie jaar. 
De Dekkerbeurs van Verdonschot is € 245.000 groot. 

Patiënten reiken Job Verdonschot zijn certificaat uit
Job Verdonschot (rechts) ontvangt zijn certificaat uit handen van ouders die een dochter aan DCM hebben verloren (foto: Hartstichting)
Sluit de enquête